Pályázati felhívás

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke

Generációk értékei címmel – negyedik alkalommal – tanulmányi pályázatot hirdet három célcsoport részére három feldolgozási, bemutatási műfajban a néprajz, a hon- és népismeret témakörében.

A pályázók köre (célcsoportok):

 1. Középiskolás diákok.
 2. Legalább középiskolát végzett, de felsőfokú diplomával nem rendelkezők.
 3. Felsőfokú, de nem néprajzi vagy kulturális antropológiai diplomával rendelkezők.

A témafeldolgozás, illetve -bemutatás választható lehetséges módjai („műfajai”):

 1. Legalább 7, legfeljebb 15 oldal terjedelmű írásbeli dolgozat. A terjedelmi megkötés a főszövegre vonatkozik, Times New Roman betűtípussal, 12-es betűmérettel, 1,5 sorközzel, hozzá a téma szempontjából fontos mellékletek /képek, táblázatok stb./ kapcsolódhatnak. Az írásműnek egyéni, személyes megfigyelésen, interjún, adatgyűjtésen, forrásfeltáráson kell alapulnia, lehetőség szerint utalva a témára vonatkozó néprajzi szakirodalomra.
 2. Fotóesszé. A választott témát bemutató, 10-15 képből álló, önállóan készített fotósorozat, képenként rövid, legfeljebb 3 sornyi (250 karakter) aláírással, magyarázattal, mellékletként a dokumentáció helyszínét, időpontját (vagy időszakát) és az esemény, jelenség rövid, fél oldalas leírását tartalmazó adatlappal.
 3. Film, filmjegyzet. A választott témát bemutató, 10-15 perces, önállóan készített filmfelvétel (lehet megvágott anyag), mellékletként a dokumentáció helyszínét, időpontját (vagy időszakát) és az esemény, jelenség rövid, legfeljebb másfél oldalas leírását tartalmazó adatlappal.

A témafeldolgozás során, ha bármilyen technikai vagy szakmai kérdésük felmerülne, tanszékünk ügyvivő szakértője, Kerekes Ibolya e-mail címén (kerekes.ibolya.ilona@szte.hu) szíveskedjenek jelezni ezeket.

Választható témakörök:

 • Hagyományőrzés, hagyományalkotás, helyi ünnepek: vallási és családi ünnepek, fesztiválok.
 • Ünnepi ételeink: az egyházi ünnepkörök, vagy az életfordulók (keresztelő, lakodalom, halotti tor) vagy a családi ünnepek ételei, táplálkozási szokásai a változó időben.
 • Táncos örökségünk a változó időben – a 20. század báli kultúrája emlékeinek feldolgozása
 • A falusi társadalom átalakulása a 20. század második felében (a mezőgazdaság szocialista átalakítása és hatása a vidéki mindennapokra, kuláküldözés, modernizáció és lakáskultúra, a falusi ünnepek átalakulása, munkamigráció stb.).
 • A falusi életmód átalakulása a rendszerváltás után (a földbirtokviszonyok újrarendeződése, az egyéni gazdálkodás lehetőségei és nehézségei, a falvak elnéptelenedése, új beköltözők).
 • Halottak napja 2021 – hogyan emlékez(t)em magam és családom elhunyt szeretteinkre?
 • Népi növényismeret, népi gyógyászat
 • „Munkálkodjatok annak az országnak jólétén, amelybe vittelek benneteket…” (Jeremiás 29,7) – a helyi vallási közösségek, felekezetek emlékei a település épített és szellemi örökségében. (A település épületeinek, ipari emlékeinek 19-20. századi felekezeti vonatkozásai, temetők, mint épített örökség, ma is élő zarándokgyakorlatok.)
 • Szakrális kisemlékek felmérése egy adott településen, a népi építészeti örökség (lakóházak, gazdasági épületek stb.) dokumentálása, településtörténeti megfigyelések (településrészek változása, telkek rendje stb.)
 • Hagyományos kézművesség és lehetőségei a mai változó világunkban
 • Fenntartható fejlődés és hagyományos ökológiai tudás, humánökológia (városi alkalmazkodási stratégiák, pl. komposztálás, veteményeskert a nagyvárosban; táplálkozási, tisztálkodási, öltözködési szokások megváltozása, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos közösségek, virtuális/elképzelt közösségek; offline és online fórumok, tudásátadás és -átvétel; slow mozgalom; fenntartható utazás és turizmus)
 • A koronavírus-járvány társadalmi, gazdasági és kulturális hatásai a helyi- és kisközösségekben (pl. a beszerzési és táplálkozási szokások átalakulása a háztartásokban; a családi, baráti kapcsolatrendszer, találkozási alkalmak változása; a szabadidő eltöltésének alternatív lehetőségei; a vallási élet, vallásgyakorlat változása stb.)

A pályaművek beküldésének határideje: 2022. január 15.

A pályázatokat elektronikus formában az alábbi címre várjuk: kerekes.ibolya.ilona@szte.hu

Kérjük, tüntesse fel, mely pályázói célcsoportban, mely intézményhez tartozóan pályázik!

A pályaműveket értékeljük és díjazzuk (I., II. és III. hely, különdíjak). A díjazottak néprajzi kiadványokból álló könyvcsomagot, könyvet kapnak, amit január második felében ünnepélyes keretek között vehetnek át. A meghívottak e napon a tanszéken „vendégeskednek”, ahol betekintést nyerhetnek az egyetemi néprajzi oktatásba és a kutatómunkába.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s