Az egyhetes gyakorlat alatt lehetőségem nyílt kívül-belül megismerni a makói József Attila Múzeumot, délutánonként pedig bejárni a várost. Életemben először kerültem Makóra, így volt mit felfedeznem.

A Múzeum igen széles tematikát vonultat fel, történeti, képzőművészeti, irodalmi és néprajzi gyűjteménnyel is rendelkezik. A szabadtéri kiállításában több társadalmi réteg korhűen berendezett épületeit tekinthetjük meg, az Espersit-ház pedig egy huszadik század elején dolgozó ügyvéd otthonának rekonstrukciója.

Természetesen munkára is sor került a gyakorlat ideje alatt, melynek során megismerhettem a tárgyfotózás menetét, a munkafolyamatok dokumentációját, a raktár kincseit. Elrendeztem és nyilvántartásba vettem 376 hanglemezt, melyek közt egy igazi kordokumentumra leltem: csehszlovák country-beat (épp olyan megmagyarázhatatlan jelenség mint a jugoszláv indián.)

A múzeumnak hála a szállásra és étkezésre nem volt gondom, így lehetőségem nyílt délutánonként bejárni a várost. Igazi nyugalmas turistaparadicsom, nem véletlen járt ide kikapcsolódni Móra Ferenc. Rajta kívül erős szálak kötik Makóhoz Juhász Gyulát, József Attilát és Tömörkény Istvánt, a kalandos kis utcákban mindenütt az ő életük egy-egy állomásával találkozhatunk. Emberléptékű, könnyen bebarangolható városról van szó: valószínűleg rekorder az egy főre eső parkok, emlékművek és cukrászdák arányában, így pihenésre tökéletesen alkalmas.  Minden feltöltődésre vágyónak szívből ajánlom Makó felfedezését!

– Gyuris István Viktor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s